onsdag 9. mai 2012

Auauauau!

Huttetu. Nera og Vår har møttes i dag og hatt det skikkelig gøy! Jeg tror nesten Nera kjente seg igjen, hun løp rundt og undersøkte, og hun lydde min innkalling, to kjappe plystresignal. Hun har jo vokst noe formidabelt, hun også. Anledningen for besøket var vaksinering ved 12 uker. Etter en halvtimes tid med hemningsløs lek og slåssing i både med og motbakke, var det tid for et lite stikk og noen nesedråper. Det gikk overraskende bra for begge to.

Men i kveld... Akk og uff. Og auauau... Vår har så fryktelig stor selvmedlidenhet. Det gjør vondt i nakken. Vi kan ikke klappe henne der uten at hun hyler til. Enten har det blitt en liten reaksjon ved stikket der vaksinen ble satt, ellers så har hun og Nera herjet så hun har fått nakkekink.

Som en generell info nevner jeg at mange valper kan få en dag eller to med litt feber etter vaksinen sin. Noen får litt nedsatt matlyst, blir litt stusselige og nedstemte et par dager. Dette er helt normalt. Noen får også milde forkjølelsessymptomer, nysing, litt hoste og rennende nese. Andre bivirkninger, som sjokk er veldig sjelden og oppstår de første minuttene etter vaksinen er satt. De fleste dyrleger-og dyreeiere-har så mye å prate om, at denne tiden tilbringes enten på undersøkelsesrommet eller ved skranken. Noen få ganger har jeg hørt om tydeligere sykdomstegn, som diare, alvorlig hoste osv. Da behandler man symptomene, og de vil gå over etter hvert. Slike mer alvorlige tilfeller skal vi veterinærer rapportere til Statens Legemiddelverk. Noen hunder kan få en kul der stikket ble satt. Igjen en ufarlig sak. Dersom det blir en stor og væskefylt klump der, stikk til veterinæren og få sjekket om det kan være en verk som har kommet.

Det er veldig viktig å vaksinere hunden din. I Norge har vi lite farlige sykdommer på hundene våre, nettopp fordi vi har en  generelt god rutine for vaksinering. I en verden med åpnere grenser og mer farting av både folk og dyr, skal man ikke ta noen unødige sjanser. Regelverk er til for å følges, anbefalinger er gitt i den hensikt at de skal tjene oss og beskytte oss. Skal du ut og reise med dyret ditt, sjekk alltid opp gjeldene regler for ut- og innfart. Disse forandres av og til i takt med smitterisiko i andre land og sykdomsstatus i vårt eget.

1 kommentar:

  1. Hei Elisabeth.

    Nå har rocco fått vaksine og nesedråper han også. Det gikk helt fint, så får jeg se om det blir noen reaksjon som du beskriver.
    Allt sto fint til med han, hjerte ble lytta på og det var fint.
    Han veier 9.6 kg nå og er en stor sjarmør blitt. Med masse futt og fart. Har du oversikt over åssen er det i forhold til de andre valpene i kullet?

    Mvh. Erik :)

    SvarSlett